Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi site-ul MFE 2014-2025:
www.fonduri-ue.roSărbători Locale, Rugi - Fenomenele locale traditionale pe raza comunei sunt:
Biserica romano catolica din Slatina Timis are hramul inchinat "Vizitei Sfintei Fecioare Maria la verisoara Elisabeta".
Vizita Fecioarei Maria (în latină Visitatio Mariae) este o sărbătoare romano-catolică. Sărbătoarea se referă la textul din evanghelia după Luca (Lc 1 39-41) în care este descrisă întâlnirea dintre Maria din Nazaret și verișoara ei, Elisabeta.
Până la reforma calendarului din secolul al XX-lea sărbătoarea era serbată pe 2 iulie.
În prezent data sărbătorii este 31 mai. În spațiul de limbă germană sărbătoarea este celebrată în continuare în data de 2 iulie.
Asadar si comunitatea noastra din Slatina Timis avand o influenta germana pastreaza hramul bisericii pe 2 iulie.
De mai multe sute de ani, încă - se pare - de dinaintea ocupației otomane, această comunitate, de limbă română, este de confesiune romano-catolică, trecând prin multe încercări și persecuții, mai ales înainte de eliberarea Banatului de sub puterea semilunii, dar și molime și vicisitudini naturale. Și tocmai încetarea, în urma rugăciunilor adresate Sf. Arhanghel Mihail, a unei epidemii de ciumă, în veacul al XVIII-lea, a dus la această tradiție practicată până azi, de a se celebra pe 20 noiembrie, în semn de mulțumire lui Dumnezeu și aducere aminte pentru minunea încetării epidemiei.
Biserica a fost ridicată între anii 1739-1740, de către împărăteasa Elisabeta, soția împăratului Carol al VI-lea al Austriei. A fost terminată și sfințită în anul 1740, înlocuind biserica anterioară, incendiată în timpul războiului cu turcii.
Copyright © 2007-2025 - Primăria Slatina-Timiş
Comuna Slatina-Timiş, Caraş-Severin, România